Čaj in zdravo življenje

Čeprav danes radi in pogosto posegamo po zdravilih, ki jih ponuja farmacevtska industrija, so čaj in zeliščni poparki še vedno prava domača izbira za težave kot so vneto žrelo, glavobol, kašelj, prehlad ipd.

črni čaj

Znanstveniki raziskujejo, ali lahko s čajem zdravimo oz. lajšamo tudi resnejše zdravstvene težave. Ugotovili so, da so listi čajevca (iz katerih pridelujejo zelene, črne, puer, wulong in mnoge druge vrste pravega čaja) bogati s polifenolnimi antioksidanti. Gre za spojine, ki lahko izboljšajo pretok krvi po telesu, omejujejo vnetja oz. delujejo celo protirakotvorno.

Aktivne sestavine, ki opravljajo “dobro delo” so katehini, v čaju še posebno epikatehin galat (oz. epigalokatehingelat, EGCG). Skodelica pravega čaja (240 ml) vsebuje približno 200 mg EGCG-ja. Toda ker je njegov razpolovni čas v telesu kratek, je priporočljivo, da čez dan popijemo več skodelic in tako dosežemo želeni preventivni učinek.

Leta 2007 je raziskovalna skupina iz Univerze v Claremontu z epikatehin galatom obdelala posebne encime, ki so odgovorni za rast rakavih celic v pljučih. Vodja raziskovalcev David Sadava je dejal, da se je po 24 urah delovanje encima telomeraz znižalo za 50-60 odstotkov. To je dobra novica za paciente s pljučnim rakom, pri katerih so običajne terapije neuspešne. Zeleni čaj zavira rast tumorjev, hkrati pa pitje čaja v primerjavi s kemoterapijo nima neprijetnih stranskih učinkov. Kar seveda ne pomeni, da naj pacienti zavrnejo zdravniško obravnavo. Predlagamo pa, da pitje čaja postane del njihovega vsakdana.

Ni presenetljivo, da takšna preprosta in učinkovita rešitev prihaja iz Kitajske – države, v kateri čaj pijejo in mešajo z drugimi zelišči že tisoče let. V tradicionalni kitajski kulturi ni velikih razlik med konceptoma prehranjevanja in zdravljenja. Na primer, Kitajci zdravil ne jemljejo, temveč jih jedo. V zahodnih kulturah pri pripravi hrane za raznolikost okusov pogosto uporabljamo začimbe kot sta poper in sol. Na Kitajskem pa tudi v kuhinji radi preizkušajo različna zelišča in korenine zdravilnih rastlin. Večinoma takšni dodatki ne vplivajo na okus hrane. Za Kitajce je bolj pomemben zdravilni učinek dodatkov k jedi. V družini se radi hvalijo s svojimi redkimi obiski v bolnišnicah; pa s tem, da otroci pozimi niso prehlajeni in podobno. Seveda takoj dodajo, da je tako, ker vedo, katere zdravilne rastline morajo v določenem delu leta dodati v vsakdanje obroke.

Uporaba preventive je globoko zakoreninjena v kitajski kulturi. Nekoč so zdravniki redno obiskovali družine in izvajali neboleče preventivne preiskave na domu. Cenjeni so bili zdravniki, ki so skrbeli, da njihovi klienti ne zbolijo. Za tiste, ki so bili do vratu zaposleni z zdravljenjem že razvitih bolezni, ni bilo toliko zanimanja. Tak pristop je v profitno naravnanih zdravstvenih sistemih našega časa nepredstavljiv. Še vedno pa je živa ideja o uporabi in potencialu zdravilih rastlin. Čaj v vseh svoji izvedbah je ena izmed rešitev, ki je lahko dosegljiva, prijetnega okusa in dobra za vaše telo in duha.


Članek je napisal Roman, v slovenščino ga je prevedel Miha. Ogledate si lahko izvorno različico (Tea and Healthy Life). Več o čajih najdete na daoli.eu.

Morda vas zanima tudi tole: Čas je, da kavo zamenjate s čajem.


Značke: , , ,