Čaj po novorusko

Zadnjih osem let sem preživel na Kitajskem, samo nekajkrat sem se odpravil na kratek obisk v domačo Rusijo. Lani pozimi pa me je prijelo močno domotožje in odločil sem se, da si poleti vzamem daljši oddih in se za nekaj mesecev preselim v Rusijo. Želel sem preživeti nekaj časa z družino in prijatelji, trenirati BJJ z lokalnimi soborci, predvsem pa popiti veliko dobrega čaja z ljudmi, ki so mi blizu in jih imam rad.

Romanov ruski čajni pribor

Foto: Romanov čajni pribor v St. Petersburgu

Od besed k dejanjem! Tole pišem v Sant Petersburgu –  v mestu, kjer sem preživel mladost. SPb se je v moji odsotnosti spremenil, kar mi je všeč. Infrastruktura je boljša, raznolikost kultur in ljudi, ki tukaj živijo, je vedno večja, še posebej pa me veseli, da je na ulicah vse več pravih čajnih trgovin.

Seveda sem pred odhodom na dopust poskrbel, da kolegica Chenxi v Kunmingu bdi nad nabavo in razpošiljanjem čaja, tako da teaspotting.com nemoteno deluje.

Nekaj zgodovine

Brez da bi bralca popolnoma zamoril z letnicami, lahko rečem, da Rusi čaj pijemo že nekaj časa. Zapisi segajo vsaj v 17. stoletje, ko smo s Kitajci vzpostavili prve prave diplomatske in trgovske odnose. Dobava kitajskega čaja je cvetela vse do obdobja po drugi svetovni vojni, ko je v državo zaradi političnih razlogov začelo prihajati več črnega čaja iz Indije in Šri Lanke. Ta čaj ni bil ravno slab, predvsem je bil sorten (nezmešan), a take kakovosti kot Kitajski ne.

Ko smo v devetdesetih občutili močen tok sprememb, so z njimi prišle tudi velike količine instant čaja v filter vrečkah, ki pa ni bil ravno poceni. Vseeno se je ljudem uprašena čajna novost zdela fina in so vrečke prelivali kot za stavo. A v zadnjih letih se kultura pitja kakovostnega kitajskega čaja spet vrača med Ruse. Mogoče tudi zaradi večjega zanimanje za vse, kar je orientalsko. In nenazadnje tudi zaradi ruske rap scene, ki v svojih pesmih velikokrat poveličuje prav čaj.

Čajni zadetek. Se hecate?

Čaj kot droga – kaj takega si lahko izmislijo le Rusi, boste rekli. Priznam, sliši se čudno. In tudi je. Čaj ni opiat, to vemo vsi. Kljub temu mnogi Rusi menijo, da se lahko s čajem zadevajo kot s kakšno travo. Pravijo, da ima puer moč, da povzroči haluciniranje.

Začetki tega nesmisla segajo v rapersko sceno (glej npr. Basta & Guf), ki je čaj v pesmih omenjala skupaj z narkotiki. V resnici pa je šlo za to, da je kar nekaj ruskim raperjem tudi s pomočjo čaja uspelo omejiti svojo odvisnost od drog. Seveda ne tako, da so enostavno začeli piti čaj in težave so izpuhtele. Nekateri so bili odprti za spoznavanje bogate kitajske tradicije priprave in pitja čaja. Poglobili so se v njegove estetske, kulturne, aromatične in poživljajoče učinke ter tako čas, ki so ga sicer porabili za uživanje drog, raje namenili čajnim ceremonijam.

Ruski raperji so svoje izkušnje z novim čajnim odkritjem z veseljem prenašali na poslušalce, večinoma mladino, ki je zabredla v težave. Za različne droge so predstavili zdrave čajne alternative in njihovo tradicionalno pripravo.

Nov trend je opazila policija in ni trajalo dolgo, da so možje v modrem postali dovzetni za pregledovanje ”sumljivih” čajnih paketov. Po laboratorijskih testih so hitro ugotovili, da v pravem čaju ni nič halucinogenega in da gre zgolj za močno delujočo domišljijo mladine, ki postala dovzetna za kulturo priprave in pitja čaja. Kljub temu pa je ideja o čaju kot drogi v Rusiji še vedno močna in vsake toliko naletim na ljudi, ki me vabijo na čajni zadetek.

Čajno-miselni svetovi

Druga struja ruskih čajepivcev je bolj ezoterična in govori o čaju kot vstopnici v različne stopnje zavedanja. Menijo, da pitje visokokakovostnega čaja omogoča prehod v novo stanje duha.

Ruski človek je primer stereotipnega vase zaprtega misleca. Poglejte samo klasično rusko literaturo, ki koplje globoko po duši posameznika, se sprašuje o smiselnosti življenja in o človekovem mestu v prostranem vesoljstvu. Taka premlevanja se ponavadi dogajajo ob skodelicah čaja. Čaj na čaj … in namesto o smislu življenja se človek začne spraševati o učinkih, ki jih imajo velike količine popitega čaja na telo in um. Ljudje so tako začeli opazovati majhne spremembe v razpoloženju in energiji ter jih primerjati z izkušnjami drugih čajepivcev. Čajno-miselni svetovi so bili rojeni.

Težava s takim prostopom je, da so izkušnje pitja posameznega čaja zelo individualne. Vseeno obstajajo ljudje, ki sprašujejo po puerju s temi in onimi kozmičnimi lastnostmi … ali po wulongu, ki bi jih pospremil na pot polno miselnih uvidov. Take zahteve znajo spretno izkoristiti čajni trgovci, ki ob pravem trenutku zaigrajo na prave strune in kupcu po ”galaktični” ceni ponudijo izbrani čaj.

Pitje čaja v gozdu

Foto: V Rusiji se s prijatelji večkrat odpravim v gozd, kjer v naravi pijemo dober čaj

Kaj si o tem misli Roman?

Jasno je, da pri dobrem čaju ne gre samo za okus in vonj. Večkrat sem ob pripravi in pitju zaznal spremembe v mojem telesu. A gre za tako nežne vplive, ki so vezani na čas, prostor in kontekst priprave, da jih nikoli ne bi kot ponovljive obljubljal drugim.

Raje priporočam, naj se vsak osredotoči na to, kar začuti z nosom in jezikom, vse ostalo pa naj razume kot dodatek – ki se lahko zgodi ali pa tudi ne. Večina ljudi sprejme mojo razlago. Pri tistih vztrajnih se dodatno potrudim in jih podučim o tem, kaj čaj je in kako se pripravlja … predvsem pa se z ”iskalci višjega zavedanja” poskušam pogovoriti o vzrokih njihovih pričakovanj ob pitju čaja.

V vseh letih, ki sem jih preživel na Kitajskem nisem nikoli naletel na čajnega trgovca, ki bi mi čaj poskušal prodati z obljubo doseganja notranjega miru, uvida tretjega očesa ali odpiranja novih pogledov na svet (to so namreč tri stvari, ki jih od čaja pričakujejo mnogi Rusi). V tipični kitajski čajnici se pogovarjamo o izvoru, starosti, stopnji kakovosti, okusu in vonju čaja; kako se ga pripravi, da bo najboljši in kako iz čajnih lističev izstisniti največ. Če je v bližini kdo, ki se spozna na tradicionalno kitajsko medicino (TCM), ga bo zanimala še topla ali hladna narava posameznega čaja. To pa je tudi vse.

Na Kitajskem samo zdravniki TCM in ljudje, ki se ukvarjajo z borilnimi veščinami ter qigongom čaj uporabljajo v povezavi z metafiziko. Pa še oni pravijo, da dober čaj pomaga pri vaji veščine, sam od sebe je figo vreden.

Ruski spin

V Rusiji je prav nasprotno. Čajepivci so polni teh in onih opisov občutkov, ki da jih čaj omogoča. Med pripravo čaja sem slišal besedne zveze kot ”telesna plastičnost”, ”povečano zavedanje” in ”odtujenost”. Nekateri trdijo, da so razvili sposobnost ”priklopa” na ljudi okoli čajne mize, s katerimi na nefizični ravni komunicirajo o čajnih občutkih.

Ne morem reči, da je to slabo ali dobro. Gre za trend, ki sem ga med bivanjem v – Sant Petersburgu večkrat osebno izkusil, med tem ko se mi na Kitajskem kaj takega ni zgodilo še ob nobeni čajni ceremoniji. Saj ne, da se tukaj v Rusiji s čajno duhovnostjo obremenjeni prav vsi. O tem pišem, ker se mi zdi izkušnja zanimiva. Še vedno se mi zdi najbolj pomembno, da človek čaj pripravlja z užitkom in ga pije v dobri družbi. Če se ob tem odprejo novi svetovi, pa tudi prav.

Značke: , ,