Čajna ceremonija ob materinskem dnevu

V Rusiji, od koder prihajam, praznujemo dan žena (8. marec). Tukaj v kitajskem Kunmingu, kjer trenutno živim, pa drugo nedeljo maja praznujejo materinski dan. Praznik je kar popularen, sploh v družinskih krogih.

Shenshicha

Jutri je shenshicha. Prideš?

Dan pred praznikom sem s prijatelji pohajkoval po čajni tržnici in iskal nek čaj za naročnika iz Tajske. Obiskal sem Su Lan, čajno mojstrico, ki jo poznam že kakšno leto. Prvič sva se srečala na umetniško-čajni ceremoniji, kjer je Su Lan demonstrirala izredno poznavanje čaja in čajne kulture. Navdušeno sem jo nagovoril in od takrat ohranjava redne stike. Zadnjič sem torej stopil v njeno čajno trgovinico, kjer me je takoj pocukala za rokav: “Jutri popoldan praznujemo materinski dan. Naredili bomo shenshicha. Prideš?

Sodeluje stotine čajnih klubov

Su Lan je razložila, da gre za čajno ceremonijo, v kateri sodeluje stotine čajnih klubov po državi. Shenshi je obdobje med 3. in 5. uro (Kitajci zgodovinsko gledano dele dneva merijo v 120-minutnih odsekih). Teorija tradicionalne kitajske medicine pravi, da je med 3. in 5. popoldan sečni meridian najbolj aktiven in posledično je ta čas zelo primeren za pitje čaja. Nekaj sto čajnih mojstrov po Kitajski se je odločilo, da čajno tradicijo poveže z materinskim dnevom in izvede čajni dogodek. Seveda sem želel biti del tega!

Gostje v Kunmingu smo sedeli za okroglo leseno mizo polno čajnega pribora in lističev vrtnice. Su Lan je pripravila kratek govor, v katerem je povezala namen materinskega praznika z idejo čajnega druženja. Na Kitajskem ob tej priložnosti radi berejo poezijo in Su Lan je seveda že imela pripravljene lističe z rimami. Moja kitajščina je solidna, a zagotovo ne dovolj dobra, da bi recitiral pesem, ki jo prvič slišim. Malo sem se potuhnil in s fotoaparatom dokumentiral dogajanje. Upal sem, da bodo gosti razumeli.

Mednarodni recital

Začela je Su Lan, sledili so njen mož, prijatelji in družinski člani. Nekateri so se spomnili pesmi iz otroštva in jih recitirali kar iz glave. Na koncu pa je blestela mama gostiteljice, ki je v tradicionalni kitajski maniri pesem celo zapela in jo pospremila z ročnimi gestami. Po aplavzu pa vse oči spet name. Tokrat se kot fotoreporter nisem mogel izogniti željam občinstva. Sem se pa hitro znašel in začel recitirati ruske pesmi. Dvomim, da je kdo razumel vsebino, a so vsi z zanimanjem poslušali. Všeč jim je bila moja intonacija, zato sem nazadnje tudi sam požel aplavz.

Med recitali je sonce postalo močno, zato smo shenshi cha del dogodka prestavili v čajno sobo. Bilo je zelo prijetno: dober čaj, odličnen čajni probor in prijazni ljudje. To je recept za fino čajno izkušnjo. Začeli smo s svežim biluochunom in nadaljevali z izbranim divjim sheng puerjem. Ko sem se pozno popoldan s kolesom po prijetno toplih kunminških ulicah vračal do svojega stanovanja, sem bil srečen. Shenshicha je uspel.

Fotogalerija

Članek je pripravil Roman.

 

Značke: , , ,