Čas je, da pisarniško kavo nadomestite s čajem

Težko je najti pisarno brez kavopivcev. Aparati za pripravo so poceni, nekatera podjetja jih dostavijo celo brezplačno, če se le zavežete, da boste rjavo zrnje kupovali pri njih. Kjer v pisarni ni espresso strojčka, pa si zaposleni skodelico kave ponavadi pripravijo v mini kuhinji. Enako velja za espejevce in druge freelancerje, ki za domačim računalnikom preživijo marsikatero noč.

Gongfu čajni set - detajl

Kava kot rutina

Kava je de facto na dnevnem meniju oblikovalcev, programerjev, prevajalcev … oz. vseh, ki veliko časa preživijo pred zasloni. Kofein poživlja, tu ni dvoma. Drži pa tudi, da kavo mnogi srkajo iz navade. Zgolj sledenje dnevni rutini ima na duha in telo “pričakovan” poživljajoč učinek. Poskusite tole: sodelavcem na skrivaj ponudite kavo brez kofeina. Pazite le, da bosta okus in izgled pijače enaka. Trik bo gotovo uspel, vpliv placeba je (pre)močan. Že prvi požirek bo na usta pričaral nasmešek in jim povrnil izgubljeno energijo.

Ljudje med delom kavo pijejo zaradi različnih vzrokov, čeprav se tega morda sploh ne zavedajo:

 • Kava je dober izgovor za kratek premor (sprehod do kuhinje že sam po sebi zbistri misli).
 • Med pitjem kave klepetajo s sodelavci (skodelica pijače ustvari prijateljsko okolje).
 • Uživajo v znanem in pričakovanem vonju, okusu in toploti, ujeti v skodelico (navajeni so na stimulanse, ki nudijo takojšnje zadovoljstvo).
 • In nenazadnje, kavo med delom pijejo zaradi kofeina in njegovega vpliva na telo.

To lahko dosežemo tudi s skodelico čaja!

In čaj s sabo prinaša še mnogo več:

 • Pitje čaja je v primerjavi s kavo bolj zdravo.
 • Čaj na več načinov pozitivno deluje na telo.
 • Čajepivec pridobi več sto novih okusov, s katerimi lahko eksperimentira. Čaj ni dolgočasna pijača.
 • Čaj poleg kofeina vsebuje tudi teanin. Kombinacija je zmagovalna, saj podaljša poživljajoč učinek in delavca napolni z energijo ter pomaga pri koncentraciji za intelektualno zahtevna dela (raziskovanje, programiranje …).
 • Biti čajepivec je kul. Povprečen človek pije kavo, vi pa niste povprečnež, ali pač?

Čaj je pijača za zmagovalce

Čaj prihaja iz Kitajske, kjer so ga že pred tisočletji pili filozofi, voditelji in menihi. Pomagal jim je ohranjati budnost in zbranost. Pomagal jim je, da so se prebili skozi svoj natrpan delovnik. Čaj so izbrali na podlagi izkušenj in tradicije.

Danes znanstveniki ugotavljajo, da je edinstvena kombinacija L-teanina in kofeina tista, ki čaj uvršča med superpijače. L-teanin je aminokislina, ki vzpodbuja mentalno ostrino. Kafein sam po sebi – iz kave ali kokakole – poživljajočemu učinku kombinaciji teanina in kofeina ne seže do kolen. Poleg tega L-teanin povečuje alfa-aktivnost možganov, zaradi česar smo čajepivci bolj kreativni in lažje premagujemo stres.

Nekaj požirkov čaja dnevno in vsak lahko postane zmagovalec. Tri skodelice so prava izbira! Sposobnost osredotočanja na dnevne obveznosti se bo po zaužitem čaju postopoma povečala in dosegla vrh po kakšnih 80 minutah. Ko se cikel sprosti, je čas za segrevanje vode za naslednji čajni preliv.

Čajne vrečke in dodatki: dodana ali izgubljena vrednost?

Sam sem s čajnimi filter vrečkami opravil že pred leti. Enako svetujem vsakomur, ki me vpraša, kako pripraviti skodelico čaja.

Vsaka vrečka ima v sebi nekaj vonja (po papirju, tovarni, kartonu …), ki se hitro prenese na čaj. Tega ne maram, a zgodba se še ne konča. Čajne tovarne v filter vrečke ponavadi zapakirajo najslabšo vsebino. Vršičke prodajajo kot prvokakovostno robo, nalomljene liste kot drugo, stebelca in čajni odpad (prah) pa sesekljajo v čajne vrečke. Drži, da se zadnje čase tudi v vrečkah že dobi boljši čaj, a to je prej izjema kot pravilo. S filter čajem je tako kot s hrenovkami. So za prvo silo, a za mesojedca je zrezek boljša izbira.

Izogibam se tudi umetno aromatiziranim čajem. V skodelici ne maram take kemije. Pa tudi, večina aromatizirancev za osnovo uporabi slabše čajne liste. Celo star čaj brez vonja in okusa, ki ga „oplemenitijo“ z umetno aromo, gre dobro v prodajo. Tak čaj na jeziku pušča močan pookus. Zahodna kultura se je žal navadila na potencirane ekstrakte (recimo vanilije in čokolade), zato se nam naravna aroma pijače in hrane sprva zdi medla, celo vodena. Sam čaju tudi nikoli ne dodajam mleka. Kitajci so me naučili, da se to ne dela. Zakaj ne? Ker ni potrebe. Domačini imajo na voljo ogromno odličnega čaja, ki je boljši brez mleka.

Vsi čaji, zeleni, wulong, črni, puer idr. prihajajo iz iste rastline – čajevca (Camellia Sinensis). Obstaja pa stotine različnih tehnik obiranja, sušenja, praženja in na sploh priprave čajnih listov, zato je kombinacij čajnega vonja in okusa že brez umetnih arom nešteto. Čeprav je navada železna srajca, je vredno poskusiti – po nekaj tednih brez procesiranih ekstraktov, se vsak navadi na naravne okuse. Bistvo pitja čaja je uživanje v tem, kar ponuja narava.

Če vseeno ne morete brez dodatkov, predlagam da poiščete naravno aromatizirane čaje, npr. zeleni čaj z dodanimi pravimi jasminovimi cvetovi, ali ginseng različice wulongov. Pred prelivanjem se prepričajte, da so dodatki res naravni. Poskusite lahko tudi sami, s koščkom mete, ingverja ali sadja. Če vam je všeč, super! Nenazadnje, gre za vašo skodelico čaja.

Kakšen čaj izbrati in kje ga kupiti?

Sreče ne morete kupiti, čaj lahko. Če boste sledili naslednjim navodilom, ne morete zgrešiti:

 • Poskusite različne razsute čaje (namesto filter vrečk) – zelene, wulong, črne in puer.
 • Kupujte pri različnih čajnih trgovcih (spletnih in v čajnicah).
 • Ne pustite, da postane cena odločilni faktor nakupa. Poskusite poceni in drage čaje (ugotovili boste, da cena včasih ni povezana s kakovostjo čaja).
 • Igrajte se z dolžinami namakanja in temperaturo vode.
 • Poskusite ubesediti vonje, okuse in užitke, ki jih doživljate ob pitju čaja. Primerjajte jih s prijateljevimi.
 • In ne pozabite: čaj je najlepše piti v družbi. Na tak način ga najbolje spoznate. Prijatelja in čaj.

Ste za skodelico čaja?

Čaj pripravljamo na različne načine – odvisno od tipa čaja, čajne kulture, časa in opreme, ki jo imamo. Če je časa dovolj in če se okoli mize zbere dobra družba, uporabite metodo gongfu. Vsi bodo navdušeni nad tradicionalno kitajsko čajno ceremonijo. Iz vsakega čaja lahko s pravilno tehniko in ob uporabi klasičnega čajnega pribora izvlečete največ.

Za vsakdanjo pripravo pa je upravljanje z gaiwani in čajno mizo časovno prepotratno. Sam v pisarni uporabim lonček s steklenim filtrom ali pa kar litrsko steklenico s širokim vratom. Skodelica s steklenim filtrom se ob računalniku res odlično obnese. Vanj nasujem za žličko čaja, ki ga prelijem s toplo vodo, nato pa po minuti čajne liste odstranim in jih prihranim za naslednji preliv. Enako količino listov vsujem tudi v litrsko steklenico. In če čaj ni kak posebno zahteven dianhong (ali podoben, ki je občutljiv na daljše namakanje) – ga kar pustim v steklu in čezenj čez dan večkrat prelijem svežo vodo. Tega so me naučili kitajski delavci. Malo jim je mar za estetiko, zato pogosto vzamejo kar kozarec za vlaganje kumaric in si v njem čez dan pripravljajo svoj priljubljen čaj.

V pisarni si življenja ni smiselno greniti. Pozabite na kompliciranje s temperaturo vode in dolžinami prelivov. Pomembno je le, da čajnim listom pustite dovolj prostora, da se v vodi odprejo. Če le ne pretiravate z namakanjem – takrat čaj zagreni – bo OK. Ko si želite določen čaj podrobneje spoznati in se naučiti, kako se obnaša, pa si le vzemite čas za čajno mizo in gaiwanom. Za računalnikom pa – pozabite na pravila!

Vroči ali ledeni?

Ko me kdo vpraša, Kako lahko poleti piješ vroč čaj?, odgovorim z vprašanjem: Kako pa kaj tvoja vroča kava?. Še puščavski Beduini svoj čaj (in kavo) srkajo v topli različici. Zakaj jo ne bi tudi mi?

Večino čaja popijem toplega, na kak res vroč poletni dan pa si naredim tudi ledeni napitek. Takole: čajne liste v steklenico, čez njo za prst tople vode, po eni minuti pa do vrha hladno. S steklenico v hladilnik, kjer se čajni listi namakajo še kakšno uro (med hladnim namakanjem čaj ne bo zagrenil). In izvrsten ledeni napitek je tu!

Pisarniški čaj

Kot pisarniški molj in navdušenec nad čajem se zanimam tudi za razvoj čajne kulture po slovenskih pisarnah. Pri meni je čaj vedno na voljo. Ko pa sem naokoli po sestankih, je z njim ponavadi križ.

Ponujajo mi kavo, če prosim za čaj pa kvečjemu filter vrečko – pogosto kar s kakšnimi hibiskusi ali planinci, namesto s pravim čajem. V nekaterih pisarniških minikuhinjah že hranijo klasične tovarniške čajne mešanice in aromatizirane čaje. Pobožna želja pa je, da bi mi slovenski poslovni partner v svoji pisarni pravilno postregel s kakovostnim razsutim čajem brez dodatkov in umetnih arom.

To me žalosti. Čaj je res odlična pijača z bogato tradicijo in zgodovino. Je zdrava pijača, ki poživlja. Trdim, da je čaj idealna izbira za pisarniško okolje. Zato si prizadevam, da bi čaj postal tudi del vašega življenja.

Čaj in gaiwanMorda vas zanima tudi tole?


Značke: , , , ,