Iskanje pravega jasmina

Pred nekaj dnevi sem obiskal prijatelja. Večkrat se dobiva in se pogovarjava o tem in onem, med debato pa nama – že tradicionalno – njegova žena vedno postreže s čajem. Ponavadi je to jasminov zeleni čaj. Toda tokrat sem na jeziku takoj začutil spremembo. Okušal sem kombinacijo jasmina in nekega drugega čaja, ki se mi je zdel zelo domač. Morda pa je tokrat pripravila Zeleni vrh, ki sem jima ga prinesel že pred nekaj časa? Mu je dodala jasminove cvetove? Radovednost je bila prevelika, zato sem odprl čajnik in vanj pomolil nos. In res, zagledal sem mešanico tieguanyina ter bledega zelenega čaja z jasminom. Prijateljeva žena je Zelenemu vrhu dodala malenkost zelenega jasminca, ki je s svojim vonjem in okusom “okužil” celoten tieguanyin.

Pretiravanje z jasminom

Že nekaj časa iščem jasminov čaj, ki bi ga lahko dodal v Daoli izbor. Ponudba je ogromna (skoraj vsak čajni trgovec v Kunmingu ima na polici takšno ali drugačno različico jasmina), izbor pravega pa ni lahko delo. V večini primerov je okus jasmina tako močen, da prevlada nad noto, ki bi jo lahko razvili čajni listi.

Jasminov čaj (茉莉花茶, molihua cha) pripravijo tako, da liste čajevca mešajo s sveže obranimi cvetovi jasmina. Cvetove lahko večkrat zamenjajo in s tem stopnjujejo moč jasmina v čaju. Včasih z odišavljanjem pretiravajo. Razumljivo je, da čajne liste slabše kvalitete dalj časa držijo v bližini jasmina, saj tako “izboljšajo” drugorazredne čaje. Toda vse prepogosto mi pridelovalci ponujajo močno odišavljene visokokakovostne čajne vršičke. Tak čaj izgubi svojo noto, saj nad njo popolnoma prevlada jasmin.

Toda ko sem pri prijatelju poskusil z jasminom po naključju obogaten tieguanyin, sem vedel, da se da zgolj z minimalnim dodatkom jasmina narediti dober čaj.  Če je enostavno domače mešanje postreglo z dobrim rezultatom – s čajem, ki je ponujal vonj jasmina, in pri tem osnovi dopuščal možnost, da razvije lastno čajno aromo in okus – se zanesljivo pri kakšnem pridelovalcu da dobiti jasminca, ki je uravnovešeno zmešan.  Naslednji dan sem se odpravil na čajno tržnico.

Začetek iskanja

Na čajno tržnico sem se odpravil prvi dan po zaključenem prazničnem obdobju okoli kitajskega novega leta. Čeprav je praznovanje uradno že mimo, delavci pa se vračajo v svoje službe, je razgrajanje z ognjemeti še vedno del vsakdana. Skoraj tako kot pred kratkim, ko se je obdobje zajca poslovilo in smo prešli v zmajevo novo leto.

Najprej sem obiskal Huanga, dobrega prijatelja in enega izmed najbolj srčnih prodajalcev čaja, kar jih poznam. Huangova družina sicer prodaja predvsem puer in črne čaje, a sem bil prepričan, da se bo pri njih našlo tudi kaj jasmina. Res – Huang je pokazal na vrečo na polici, kjer je hranil nekaj stisnjenega jasminca. V kepe stisnjen čaj se ponavadi uporablja v puer svetu, zato sem takoj pomislil na odlično kombinacijo trpkosladkega surovega puerja in jasmina. Stisnjen čaj sem na hitro prelil z vročo vodo in razočarano ugotovil, da klasičnega surovega (sheng) okusa ni kaj prida. Pil sem soliden zelen jasminov čaj. Toda še bolj kot odsotnost puer baze me je motilo stanje čajnih lističev, ki so bili zelo zdelani. To je značilno za vse v kepe stisnjene čaje, sploh za take, ki jih oblikujejo v mini izvedbi za hitro vsakdanjo pripravo. Priročnost ima svojo ceno. Svojo ekspedicijo sem nadaljeval.

Jasmin je uganka

Ustavi sem se pri trgovcu, ki ima na svoji majhni stojnici tisoč in eno vrsto čaja. Lastniku sem zaupal svoje želje in segel je med škatle in košare, kjer hrani zelišča in cvetlice. Prosil sem za jasminov čaj, ki lahko v gaiwanu prenese vsaj šest prelivov, v pokušnjo pa sem dobil izbor štirih čajev. Dva sem pil že pred časom in me nista preveč zanimala. V gaiwan sem zato vrgel druga dva, ki sta bila svaljkana v kroglice (pri nas tak zeleni čaj marsikje prodajajo pod imenom gunpowder).

Kroglice so bile različno velike. Manjše so bile tudi občutno dražje. Obe različici sem vsako v svojem gaiwanu prelil z vodo in močan jasminov vonj je odišavil prostor. Takoj po prvem prelivu so se kroglice odprle. Iz manjših so nastali lepi čajni vršički, večje pa so ponudile tudi spodnje čajne liste. Če bi mi nekdo zavezal oči, ne bi nikoli vedel, da pijem dva različna čaja – okus iz obeh gaiwanov je bil popolnoma enak. Na misel mi je prišla čudna, a na mestu primerjava: daj trem različnim ljudem orožje, in postali bodo enaki. Dodaj trem različnim zelenim čajem jasmin, in postali bodo enaki. Kakovost izvornega čaja postane z dodatkom prevelike količine jasmina nepomembna. Poslovil sem se od Kitajca za to stojnico in odšel srečo iskati drugam.

Kdor išče, najde

Na severu čajne tržnice je trgovinica, ki ima še večji izbor čajev in zelišč. Včasih sem tja pogosto zahajal, a ker sem kmalu ugotovil, da so njihovi sicer dobri čaji zelo dragi, sem se jim izogibal. Tokrat mi je gospodična za pultom postregla z različicami jasminovega čaja, ki so bili zelo podobni temu, kar sem pred kratkim prelival pri konkurenci. Povedal sem ji, da iščem nekaj bolj uravnoteženega, in hitro je posegla po novem izboru. V škatlo sem pomolil nos in bil pozitivno presenečen. To je bil prvi jasminec, ki me ni užalil s svojim nasilnim vonjem. Prav nasprotno – zaznavanje arome tega čaja je bila prijetna izkušnja. Vmes je za pult prišel tudi lastnik, ki je takoj opazil moje navdušenje. Iz opazovanja suhih čajnih listov sva hitro prešla k prelivanju. Vonj in okus čajne tekočine sta bila prava. Končno sem užival v zelenem čaju, ki je jasminu nudil domovanje. Poskusil sem tri ali štiri prelive. Vsi so bili dobri. Jasmin zelene “baze” ni nikoli izničil. Zahvalil sem se za pokušinjo, kupil manjšo količino jasminovega čaja za nadaljnje domače testiranje, in zapustil čajno tržnico.

Naslednji dan sem se mu v miru in natančneje posvetil. Iz čaja sem iztisnil sedem odličnih prelivov. Kar ni slabo, saj ga nisem prelival v gaiwanu, temveč v priljubljeni 300 mililitrski skodelici s pokrovom in steklenim filtrom.

Fotografije iz današnjega obiska čajne tržniceČlanek je napisal Roman, v slovenščino ga je prevedel Miha. Ogledate si lahko izvorno različico (Hunting for the right jasmine tea). Več o čajih najdete na daoli.eu.


Značke: , , , ,