Kako hraniti čaj?

Pred kratkim me je nek čajepivec klical glede shu puerja, ki je po nekaj mesecih hrambe izgubil aromo in okus. Poslal mi je celo vzorce, ki sem jih primerjal z istim čajem, ki je bil hranjen pri meni doma. Pripravil sem dva gaiwana in enake količine čaja prelival z enako toplo vodo. Razlika je bila očitna. Čaj iz iste serije je bil občutno drugačen. Napačno hranjen je izgubil okoli 30 odstotkov značilnega shupu sladkastega okusa. Po domače povedano, čaj se je “zluftal”.

Sheng puer - ovitek

Kako hraniti čaj?

Hramba čaja je (lahko) cela znanost. Različne čajne kulture za različne čaje priporočajo različne tehnike. Zelene v hladilnik, shenge na staranje. Plastične, lesene, kovinske šatulje … Poskusil sem kar nekaj načinov in težko bi rekel, da je en pravi in edini. Prav tako sem se sčasoma nehal obremenjevati z znanstvenim pristopom (termometri, vlagometri …). Ali kot pravijo čajni mojstri v Kunmingu: priprava čaja je mešanica znanja, magije in trenutka. Dodajam, da enako velja za hrambo.

Sprijaznil sem se tudi z dejstvom, da se nekaterih okoljskih faktorjev s hrambo v Sloveniji ne da manipulirati. Sploh če gre za domačo rabo manjših količin čaja, se umetno ohranjevanje okolju nenaravne klime ponavadi klavrno konča (zmanjka elektrike, nekdo pozabi zapreti pokrov škatle …), predvsem pa je zadeva za domačo hrambo predraga in prezahtevna. Zato sem razvil protokol, ki je sicer kompromis med idealnim in možnim, a se kar dobro obnese. Še prej pa nekaj težav.

Težave

Zelence in nežne wulonge neprodušno v hladilnik: res je, tam so dolgoročno bolj obstojni. Zeleni čaj ni oksidiran, zato je zelo dovzeten za vplive okolja. Na čajni tržnici v Kunmingu imajo vsi trgovci z zelenim čajem in tieguanyinom hladilnike. Kaj hladilnike, večina ima kar zmrzovalne skrinje. A pozor: če nimate posebnega hladilnika samo za čaj, je velika verjetnost, da se bo zelenec navlekel vonjav ostale hrane iz hladilnika. Tudi plastične posode niso 100 % nepropustne. Naslednji problem je kondenz, ki se ustvari v hlajenih plastičnih šatuljah in lahko na zelencu pusti več škode, kot je hladno okolje prepreči.

Sheng puerje na staranje: drži, starani so boljši. A le, če so starani pravilno. In še prej, če so za staranje pravilno pripravljeni. Staranje shengov v domačem okolju je kockanje. Čez 10 let lahko končate z desetimi odličnimi in veliko vrednimi potičkami. Ali pa z materialom za na kompost. Nevarnosti: vlažen/suh zrak in nihanja med sezonami; plesen; vonjave (začimbe, hrana, živali, onesnaženost); slab čajni material …

Čaj je suha snov, zato se hitro ne bo pokvaril (čeprav se tudi to dogaja, meni je recimo ravno letos čudno fermentiral in se usmradil nek sheng, s katerim sem eksperimentiral in ga staral v – očitno preveč – neprodušno zaprtem okolju). Se pa čaj, če se že nerad pokvari, hitro “zlufta” in nase navleče nezaželene vonjave.

Protokol

Enostaven, uporaben. Z rezultati.

Potičke pustim v originalnem papirnatem ovitku, nato pa vsako posebej dam še v novo plastično zip vrečko. Iste potičke nato eno na drugo in z njimi v kartonasto škatlo. Hranim jih v dnevni sobi, kjer v bližini ni izvora čudnih vonjav, radiatorja in sonca. Pri shujih ni tako pomembno, za shenge pač, da imajo za svoj razvoj na voljo nekaj čistega svežega zraka. Zgoraj opisana pregrada je prava – čaj v njej še vedno diha, saj prozorne plastične zip vrečke niso popolnoma neprodušne.

Razsute čaje vseh vrst (tudi zelene) dam v nove, s tanko plastjo aluminija in plastike izolirane papirnate vrečke in jih hranim na istem mestu kot potičke. Če vrečke niso izolirane, pazim, da različni čaji niso v stiku eden z drugim, saj bodo nežnejši nase hitro potegnili okuse in arome močnejših. Vrečke istih čajev družim v mini kartonaste škatle. Po izkušnjah je za vse čaje (če niso ravno mladi shengi) najpomembneje, da so čimbolj neprodušno zaprti, tj. da ne prihajajo v stik s svežim kisikom, vlago, tujimi vonjavami, pa tudi sonce jim ne ugaja.

Zakaj ne uporabljam kovinskih šatulj? Ker porabijo preveč prostora. Če jih imate na voljo, in če se lahko šatulje neprodušno zaprejo, niso slaba izbira.

Posebej za puerje

V osnovi obstajata dva načine hrambe za puer čaje: mokri (izredno vlažno okolje) in suhi (“normalno” okolje). Sheng in shu se lahko hrani na oba načina. Med slovenskimi čajeljubci sem do sedaj zasledil nekaj različic mokrohranjenega shuja, večina sheng/shu čaja pa je suhostaranega. Po pravici povedano shu puerja ne pijem veliko, zato tudi nimam toliko izkušenj s hranjenjem na ta ali oni način. Za sheng, ki ga nekateri hranijo v mokriščih oz. v izredno vlažnih prostorih, pa lahko jasno povem, da mi ta čajna zgodba ne diši. Tistim, ki jim je blizu, svetujem, da so pri mokri hrambi še dodatno pazljivi, saj velja kot pri siru: plesni so lahko žlahtne, z malo nesreče pa tudi zdravju škodljive.

Da ne boste ostali brez čaja …

Kolega čajepivec, ki ima sedaj težave s shu potičkami, jih je najprej hranil v kuhinji, kjer je ugotovil, da potičke nase hitro vlečejo vonjave začimb in cvrtja. Nato jih je preselil v klet, kjer je čaj dodatno izčrpala še peč (nihanja v vlagi/suhosti in temperaturi prostora). Pa najbrž še kaj. Po kletih se rade potikajo kakšne živali, na stenah se zaredi plesen … Take vonjave čaj hitro posrka nase. Zato je pri nas še vedno najbolje, da ne kompliciramo preveč in čaj ustrezno zavijemo in hranimo v dnevnem prostoru.

Nasvet za milijon dolarjev

Tega se za osebno čajno rabo tudi sam vse bolj držim. Je pa težko. Vsak človek ima malo hrčka v sebi. Radi kopičimo in hranimo za težke čase.

Poskusi. Če ti je všeč, kupi. Prelij in popij čimprej, najkasneje v isti sezoni.

Tega me je naučil Roman, baje je modrost spoznal med potikanjem po Kunmingu. Podobno pa sem slišal tudi od nekaterih priznanih vinarjev, ki prav tako promovirajo pitje mladega vina. Čeprav je pri vinu – še bolj kot pri čaju – med pivci zakoreninjena fama o tem, da je staro vino boljše vino.

Pravilo upoštevam tudi pri shengih. Zakaj bi tvegal in čaj staral 5, 10, 20 let? Za obljubo, da bo iz čaja takrat nekaj ratalo? Figo, naj se se s tem ukvarjajo proizvajalci, ki svoj čaj najbolje poznajo. Če najdem kakšnega dobrega staranca, ga kupim in popijem takoj! Večina pa jih je tako ali tako precenjenih. Tudi zato je puer balonček na Kitajskem pred kratkim počil.

Članek je napisal Miha.  

Značke: ,