Pomlad je čas za zeleni čaj

Roman iz kitajskega Kunminga sporoča, da pridelovalci na čajno tržnico zadnje tedne že prinašajo prve letošnje bere zelenega čaja.

zeleni čaj

Huangshan maofeng po prelivanju

Že marca so se prodajali sveži zeleni čaji iz Sichuana in Fujiana, predvsem zhuyeqing in zeleni tieguanyin. Sledili so yunnanski zelenci. Nato so kmetje in čajni trgovci na prodaj dali še ostale, vključno s priljubljenim a cenovno zasoljenim huangshang maofengom in longjingom. Aprila je ponudba zelenih čajev na čajni tržnici tako kot vsako leto poskočila. Sedaj čakamo le še nekaj zelencev iz oddaljenih kitajskih provinc. Nekateri zaradi različnih vzrokov na kunmingško tržnico prispejo z majhno zamudo. Najpogosteje načrte prekriža slabo vreme, ki lahko smukanje vršičkov zamakne za tedne.

Zelena pomlad

Pomlad je pravi čas za zeleni čaj. Po zimskem premoru ob prvih otoplitvah in dežju čajevci oživijo in začnejo poganjati. Odvisno od lokacije in vremena jih pridelovalci pustijo rasti dva do šest tednov, nato pa mlade vršičke brž posmukajo in pripravijo najbolj zaželjene pomladne zelence, saj s(m)o čajepivci že nestrpni.

Pri zelenih čajih je svežina še posebej pomembna. Najboljši so takoj, ko so nared. Pa tudi sezono obiranja si je vredno zapomniti. Sam imam rajši spomladi obrane zelene čaje, čeprav mnogi pridelovalci obirajo še drugič (poleti) in celo tretjič (jeseni). Spomladanski vršički so nežni in polni življenja, ki je bilo čez zimo ujeto v čajevcu. Najboljši čaj je še vedno ročno obdelan: obran, sušen na soncu, učvrščen v voku, ter oblikovan in dosušen brez elektrike.

Nakup in hramba

Zelene zaloge se delajo prav zdaj – marca, aprila, maja. Maja se tudi cene na tržnici nekoliko umirijo. Vsega zelenega čaja se spomladi seveda ne da popiti. Z majhnimi količinami tudi ne gre komplicirati: zeleni čaj za domačo uporabo bo kak mesec brez težav zdržal na polici. Tako kot pri vseh čajih je potrebno paziti le, da nanj ne sije direktno sonce, in da ne pride v stik z močnimi vonjavami (npr. začimbami), ker jih bo hitro navlekel nase. S hrambo večjih količin pa je tako: izkušnje kažejo, da se dolgoročno najbolje obnese, če zeleni čaj neprodušno oz. vakuumsko zapremo in hranimo v hladilniku. Pri nežnejših nezvitih čajih vakuumsku pakiranje lističe polomi, zato bo dovolj, če ga shranite v večplastni vrečki ali kozarcu v hladilniku. Nekateri Kitajci zelene čaje celo zmrznejo, ampak za domačo uporabo so to že ekstremi.

Zakaj vakuumiranje in hlajenje? Na tak način omejimo nihanja v temperaturi, stik z vlago in kisikom, ter tako podaljšamo življenjsko dobo zelenega čaja. Se zdi prezapleteno? Nič hudega – predvsem je to zgolj predlog hrambe. Če vam ne ustreza, si ne grenite življenja in svojega priljubljenega zelenca enostavno hranite na polici. Popijte ga pa le čimprej, zeleni čaj se ne kupuje na večletno zalogo.

Svežina čaja je seveda relativen pojem. V čisto sveži obliki se ga ne da hraniti. Čaj za uživanje je suha snov – standardno vsebuje pod petimi odstotki vode. Sicer pa je pri obdelavi čajnih lističev za zeleni čaj, kot vemo, pomembno predvsem to, da se lističi čimprej po obiranju segrejejo – postopek se imenuje shaqing. Vročina ustavi oz. upočasni oksidacijo in prepreči nastanek močnejših poloksidiranih wulongov in polnooksidiranih črnih čajev. Vse ostalo v postopku obdelave obranega čaja je, kot pravijo yunnanski kmetje, mešanica znanja, tradicije in magije.

Priprava zelenega čaja

Enega recepta za pripravo ni. Statistično gledano se za zelene čaje na embalaži večkrat znajdejo nižje kot višje temperature vode. To je pa tudi vse. Posamezen čaj je potrebno spoznati. Ko pride v hišo nov čaj, se ponavadi ne oziram na navodila in napotke o prelivanju. To pomeni, da ga kakšnih 50 gramov “žrtvujem” za eksperimentiranje: pripravljam ga na različne načine in se sproti učim, kako se obnaša. Šele ko sem s kombinacijo temperature in količine vode ter z dolžino prelivov zadovoljen, ga serviram gostu.

Sam zelenega čaja ne pijem zaradi takšnih in drugačnih zdravstvenih učinkov, ki jih zeleni čaj ima oz. nima na telo. Ne zanimajo me polifenoli in antioksidanti, ki jih je največ v zelencu (za poljudnoznanstven pregled o tem kaj “naj bi” preprečeval in kako “lahko” vpliva na zdravje, poglejte recimo tale članek). Včasih sem vesel za v čaju prisoten kofein in L-teanin, ki poživljata in omogočata zbranost. To že. Predvsem pa pijem čaj, ker mi je všeč njegov okus. Ker uživam v pripravi. Sploh, ko si vzamem čas s čajno mizo in gaiwanom. Čaj pijem zaradi užitka, kulture pitja in meditacije. Ob pripravi čaja se človek sprosti. Pijem ga tudi zaradi dobre družbe, ki se zvrsti ob čajni mizi.

Ko se naveličam wulongow, črnih in puerjev, posežem po zelenem čaju.

Seznam

Tole je moj letošnji seznam priljubljenih zelenih čajev:

  • Xuelong (Yunnan) – zelenec z rahlimi wulong notami. Sicer pa tipičen sadni Yunnan okus.
  • Liu’an guapian (Anhui) – zanimiv zaradi odstranjene glavne listne žile in temnozelene barve.
  • Longjing (Sichuan) – prijetni jesensko-kostanjevi okusi.
  • Huangshan maofeng (Anhui) – nežen in sladko-saden; pravilno pripravljen je prava poslastica.

Značke: , , ,