Surovi puer čaj

Zadnje čase ponovno pijem veliko surovega (sheng) puer čaja. Začelo se je septembra, ko je v Maribor na obisk prišel Roman in sem iz skrivnega kotička čajne omare potegnil šatuljo, v kateri hranim in eksperimentalno staram maocha iz leta 2010. Nadaljevalo se je z zanimivo vijolično potičko (zi juan cha) in zaključilo z najstarejšim shengom, ki mi je prišel pod roke: lao sheng cha, letnik 1996.

Raw Wintage

Foto: laoshengcha, letnik 1996

Maocha

Maocha (毛茶) sem nabavil v Kunmingu pred dobrimi štirimi leti. Predvsem, ker sem želel imeti doma primerek predpriprave za sheng potičke, ki ga lahko pokažem čajepivcem v Sloveniji. Maocha je čajni izdelek, ki predstavlja prvo stopnjo v pripravi surovega (sheng) puer čaja. Ponavadi se taki čajni lističi posušijo na soncu, nato pa se z njimi trguje, dokler ne pridejo v roke čajnemu mojstru ali tovarni, ki iz maochaja pripravi prave sheng potičke.

Sam pa sem imel z maochajem drugačen načrt. Odločil sem se, da ga nadzorovano staram. Da ga obvarujem pred vonjavami, sem ga zaprl v stekleno posodo. A ker sem se s staranjem v neprodušno zaprtih posodah že večkrat opekel, sem maocha vsaj enkrat na teden prezračil. Rezultat? Božanski. Čaj je razvil prijeten sladkast ton. Škoda le, da mi ga je ostalo le še za kakšnih 10 čajank.

Zi Juan Cha

Vijoličnega lepotca (紫娟茶) mi je Roman poslal letos spomladi, češ da ga naj poslikam za teaspotting kolekcijo. Sprva me njegovi opisi o protivnetnih in na sploh zdravju dobrodelnih lastnostih novega čaja niso kaj prida ganili, ker sem za TCM dosti manj dovzeten kot Roman. A tale potička me je že dvakrat rešila prehlada, slabega počutja in viroze, zato sem postal believer.

Čeprav gre za sheng, so čajni listi temno vijoličaste barve. Na prvi pogled bi človek rekel, da gre za shu puer. Napaka! Potička je temna, ker je sestavljena iz posebne vrste čajevca, ki je razvil temnejše liste. Šele po nekaj prelivih začnejo zeleneti, med tem pa se v toplo vodo že izločijo antioksidanti, ki bojda pozitivno vplivajo na čajepivčevo zdravje. Okus pa seveda tipično shengovski. Daleč od zemeljskih tonov fermentiranega shuja.

Lao Sheng Cha

Pravi starec iz Kunminga (老生茶). Originalen ovitek, predvsem pa kompleksnost okusa govorita v prid dejstvu, da gre za dobro staran primerek surovega puer čaja iz leta 1996. Drži, osmukan in v potičko stisnjen letnik 1996! Koliko ljubiteljev shenga je bilo takrat še v vrtcu? :)

Za tak čaj se že spodobi, da si človek vzame čas, pripravi primeren pribor in ga prelije s tresočo roko. Tekočina je temna, skupaj z okusom prvih prelivov takorekoč na meji med mladim sladkim shengom in gozdnatim shujem. Takih čajev nismo navajeni, ker jih je težko dobiti pa tudi dragi so. A izkušen čajepivec bo povedal, da gre za real deal, da so take shenge cenili še pred izumom nasilnega fermentiranja shujev, in da je to oh in sploh edina stvar, ki jo pijeje, kdor da kaj nase.

Moja ugotovitev je, da lao sheng cha ni za vsakodnevno pitje. Iz njega se da izstisniti več kot 10 prelivov, kar pomeni, da je odličen za enourno popotovanje po čajni tradiciji, kot so jo Kitajci poznali še iz časov, ko puer balonček še ni pokal po šivih. Starec je prava izbira za tiste, ki želijo spoznati nove razsežnosti sheng okusov in razširiti svoje znanje o pravilno staranem surovem puer čaju.

Bi čaj?

Vse tri Miha postreže na daoli čajankah, ki jih organizira nekajkrat letno. Pri nas jih v trgovini na zalogi še nimamo. Obe potički pa že lahko naročite preko teaspottinga. Roman jih bo lastnoročno zapakiral in poslal na vaš naslov.

Značke: ,