Živa voda za odličen čaj

Zadnjič me je kolega Grega iz Njamisushija peljal v Ruše, nato pa levo proti Pohorju. Cesta je ozka, a prevozna. Parkirala sva tik pred izvirom, kar je še posebej ugodno, saj sva imela v prtljažniku za kakšnih sto litrov steklenih pletenk. Šla sva po vodo. Svežo. Pohorsko.

Vodni izvir za čaj

Zaradi žleda je okolica izvira v Rušah načeta, pa tudi sicer turobno zimsko sivo okolje ni bilo primerno za dobro sliko. Prilagam poletno fotografijo izvira pod Bočem.

Izbor prave vode

99 odstotkov vsebine vsake čajne skodelice je divodikov monoksid (H2O oz. po domače voda). Poleg dobrih čajnih lističev, pribora in veščine priprave čaja, je zato pomembno, da nekaj časa nemenimo tudi izboru prave vode.

Dobra voda je bistvena za pripravo odličnega čaja. Pri nas (Maribor) na srečo voda iz pipe ni tako slaba, predvsem ni več klorirana, je pa žal zelo trda. Kamen se nabira na čajnem priboru, kar mi ni všeč. Nekateri slovenski, sploh pa tuji vodovodi so še slabši. V velemestih voda iz pipe ni niti več za pitje, kaj šele za pripravo najboljših čajev.

Ustekleničena voda in kitajska tradicija

Vse več čajnih trgovcev priporoča uporabo ustekleničene vode za pripravo čaja. Sam nisem popolnoma prepričan, da je to dobra ideja. Ustekleničena voda ni sveža. Valja se po raznih skladiščih, lahko tudi na soncu, zaprta v plastenko. Kitajci bi rekli, da voda takšna voda ni živa, je brez kisika in brez qija.

Lu Yu, avtor prve obsežne knjige o čaju, pravi, da je najboljša voda iz visokogorskih izvirov, najslabša pa tista iz vrtin, vodnjakov in vrelcev. Razlaga je čisto življenjska – veliko vodnjakov zaradi dolgotrajnega stika s kamnino daje kiselkasto (ponekod na kitajskem pa celo rahlo slano) vodo, kar je za čaj najslabše. Voda v vodnjakih tudi stoji, kar pomeni, da je brez energije.

Zhang You Xin, še eden izmed starodavnih preučevalcev vode za čaj, meni, da je najboljše uporabiti vodo iz izvira blizu mestu, kjer je čaj rasel.

Zhang Yuan se je vode lotil bolj filozofsko in dejal, da je čaj esenca vode, voda pa substanca čaja. Izvrsten čaj in prava izvirska voda sta medsebojno odvisna. Živahnost čaja se spozna skozi substanco vode.

Preveč očiščena voda je siromašna voda

Domači filtri prav tako niso idealni. Vodo preveč nakisajo. Grega mi ravno sporoča, da njegov filter brita toči vodo s ph-vrednostjo 5,5. Težava s filtri je še, da iz vode odstranijo mineralne snovi in druge ”dobre” elemente, ki so odgovorni za to, da iz čaja iztisnejo pravi okus.

Voda je namreč naravno topilo, kar pomeni, da bo izvirska voda imela v sebi raztopljene majhne vrednosti polarnih in ionskih snovi, ki se nahajajo v podzemlju izvira. To je dobro. Nobena naravna voda ni čisto čista.

Priprava vode

Izvirsko vodo vedno grejem v očiščenem grelniku. To pomeni, da iz njega odstranim usedline in vodni kamen, ki se je nabral ob segrevanju trde vode iz pipe. Pazim tudi, da voda ne zavre z velikimi mehurčki. Grelnik je potrebno izključiti, ko so mehurčki čisto majhni. Nato vodo prelijem v litoželezni čajnik, jo ohladim na primerno temperaturo, in z njo prelijem čaj v gaiwanu.

O segrevanju vode in pravi temperaturi za prelitek je mnogo teorij. Starokitajske razvrstitve v času dinastije Tang ločijo tri (ribje oko, združeni biseri, kipeči valovi), Mingi pa pet vrst vroče vode (oko kozice, rakovo oko, ribje oko, združeni biseri, kipeči valovi). Predolgo vretje da staro vodo, ki je za pripravo čaja neprimerna.

V času Mingov in prej so Kitajci pili le zeleni čaj, zato je bilo zelo pomembno, da je bila temperatura vode za prelivanje nizka. Šele v času Qingov so na trg prišli wulong in črni čaji, ki so zahtevali višje temperature za pripravo.

Eksperiment

Predlagam, da se na lastne oči in jezik prepričate, kako različne vode vplivajo na pripravo čaja. Z enako količino istega čaja, vode in dolžine preliva preizkusite:

  • vodo iz pipe,
  • ustekleničeno vodo dveh ali treh različnih proizvajalcev,
  • izvirsko vodo in
  • destilirano vodo.

Destilirana (oz. siromašna voda) bo pokazala, kako zelo slab je lahko vaš priljubljeni čaj, če uporabite nepravo vodo. Dobra izvirska voda bo po mojih izkušnjah dala najboljše rezultate. Nekatere ustekleničene tudi niso slabe, a ne veliko boljše od mariborske vode iz pipe.

Sporočilo tega zapisa je jasno: če doma že imate soliden čaj, je boljše kot v dražji čaj najprej investirati v dobro vodo. Najdite lokalni izvir in poskusite!

Značke: , ,